Print offset

Print offset sau tipar offset – procedeu de reproducere și de multiplicare a tipăriturilor cu ajutorul formelor de tipar plane din metal, la care hârtia nu ajunge în contact cu clișeul metalic, ci cu un cilindru de cauciuc care preia imaginea de pe forma de tipar și o aplică pe hârtie.
În cazul tiparului offset, durata pregătirii pentru tiparire este mai mare deoarece necesită operaţiuni adiţionale ca: realizarea filmelor şi a matriţelor (plăcilor), curăţarea şi calibrarea presei.
Avantaje unei tipografii offset faţă de o tipografie digitală:
– Costurile se reduc substanţial odată cu creşterea tirajului
– Se pot folosi uşor culori spot şi Pantone
– Se poate tipări în formate mari
Cum se obtine culoare prin tiparire?
Cind este vorba imprimare in 4 culori, acest proces se refera la culorile Cyan, Magenta, Yellow (galben) şi Black (negru). Acest sistem de culori sunt cunoscute sub prescurtarea CMYK.

Prin combinarea acestor culori, un spectru larg de culori pot fi produse pe pagina imprimata. În cazul în care culorile sunt combinate pe hartie (acestea sunt imprimate ca puncte mici, unele partial suprapuse, prin principiul rasterizarii – halftoning), ochiul uman combinand culorile pentru a vedea imaginea finala.

Suporturi pe care se poate executa tipar offset:
– Hârtia offset este cel mai absorbant suport de tipar. Pe el se pot tipări imagini în policromie şi culori speciale. Se recomandă pentru interior de carte, broşuri etc.
– Hârtia de etichetă este un suport cretat (lucios) pe o singură parte, disponibil în gramaje de la 60 gr/mp până la 100 gr/mp. Pe el se pot tipări atât imagini în policromie, cât şi culori speciale. Este recomandabilă lăcuirea tipăriturii (pentru protejarea culorilor împotriva razelor ultraviolete, împotriva apei sau a substanţelor alcaline etc).
– Hârtia dublu cretată există în variante mate, lucioase şi simplu cretate. Acest tip de hârtie suportă tipar în policromie şi culori speciale, cu gramaje cuprinse între 90gr/mp şi 135gr/mp. Este recomandată lăcuirea tipăriturii. Se recomandă folosirea sa în cazul materialelor publicitare.
– Cartoane dublu cretate în variante mate, lucioase şi simplu cretate, cu gramaje cuprinse între 150 gr/mp şi 350 gr/mp. Se recomandă lăcuirea sau plastifierea tipăriturii. Se recomandă pentru materiale publicitare, coperţi de carte, reviste etc.
– Cartoanele tip GD sunt cartoane duplex, realizate 100% din materii prime reciclate, au un strat superior cretat, recomandat pentru ambalajele folosite în industria non-alimentară, farmaceutică şi alimentară (la care produsul nu intră în contact direct cu ambalajul), pentru materiale publicitare rigide (standere, hangere, presentere etc.). Se pot tipări atât imagini în policromie, cât şi culori speciale. Acestea se lăcuiesc după tipar sau se plastifiază.
– Cartoanele tip GT sunt cartoane triplex, realizate 100% din materii prime reciclate, prezintă în plus faţă de tipul GD un strat inferior de hârtie albă sau maron. Au aceleaşi recomandări ca şi tipul GD.
– Hârtii autocolante în variante lucioase, semilucioase, mate şi metalizate